9.12.2016

BİNALARIN YÜZDE 45’İ YAŞAMA UYGUN DEĞİL

Türkiye’deki 20 milyon binanın yüzde 45’i yaşamak için uygun değil. Bu noktada, doğru yönetilecek bir kentsel dönüşüm süreci umut ışığı oluyor.
BİNALARIN YÜZDE 45’İ YAŞAMA UYGUN DEĞİL

Dünya Konut Günü, açıklamasında Çukurova Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Cafer Kara, “deprem ya da olası başka bir afet anında kaçılacak değil sığınılacak yerler olmalı.” şeklinde konuştu. Güvenli yapıların kapısını açan en önemli anahtarlardan birinin kentsel dönüşüm olduğunu söyleyen Cafer Kara, “Kentsel dönüşümle ilk etapta 6 milyon konut yenilecek. 20 yılda ise hedef  14 milyon. Bu bizler için güzel bir şans, önemli olansa bu şansı iyi değerlendirebilmek. Kentsel dönüşüm, dar kapsamlı ve parselinde bina bazında dönüşüm olarak algılanmamalı. Ayrıca devlet ve yerel yönetimler daha etkili ve yönlendirici rol oynamalı.” diye konuştu.

BAKIŞ AÇISININ ODAĞINA MALİYET DEĞİL KALİTE YERLEŞMELİ

İnşaat projelerinde üretimin yanı sıra kullanım ve dönüşüm süreçlerinin de göz önüne alınmaya başlandığını ifade eden Kara, kentsel dönüşümde sürdürülebilirlik, inovasyon ve Ar-Ge üçgeninde ilerlenirse sektörde kalite standartlarının yükseleceğini söyledi. Kara, bakış açısının odağına maliyetten öte kaliteyi ve sürdürülebilirliği yerleştiren bir yaklaşımla kentsel dönüşümün başarılı olabileceğini belirtti.

TÜKETİCİLER İYİ SORGULAMALI, YAPI DENETİMİ SAĞLIKLI İŞLEMELİ

Cafer Kara, “Mühendislik, mimarlık hizmetlerine gereken önemi veren inşaat firmalarını tercih etmek çok önemli. Unutulmamalı ki zemin etüdünden projelendirmeye, malzeme kalitesinden yapım faaliyetine kadar bina üretim sürecinin her aşamasında alınacak mühendislik hizmeti yapıların güvenli olmasının en önemli teminatı. Ayrıca yapı denetiminin sağlıklı işlediğinden de emin olmak gerekiyor.” dedi. Ortalama bina ömrünün 50 yıl olduğunu ifade eden Kara, mümkün olduğu kadar yeni binaların tercih edilmesi gerektiğini de vurguladı.

PROJEYİ DE İNŞA EDEN FİRMAYI DA İYİ İNCELEYİN

Ev alırken önemli olan noktalardan biri de projeyi inşa eden firmanın güvenilirliği ve geçmişidir.” diyen Cafer Kara, sadece görünen yüzeylere değil detaylara da dikkat etmek gerektiğine dikkat çekti. Kara, sonradan sürprizlerle karşılaşmamak için; “Konutun ses yalıtımı ya da zorunlu olan ısı yalıtımı var mı? Bina ve konutun inşaat malzemesinin kalitesi nedir? Projenin sosyal donatıları nelerdir? Mevcut aidat ne kadar?” gibi soruların sorulması gerektiğini belirtti.

EV DE ALIN KOMŞU DA

Proje genelindeki müşteri profili ile ileride komşu olunacağına dikkat çeken Kara, ev sahibi olunduğunda ortak alanların paylaşılacağı komşular, sosyal ve mutlu bir yaşam için önemli bir etken. Projenin müşteri profili doğru değerlendirilmeli ve yaşarken keyif alınabilecek bir sosyal çevre olup olmadığı gözlemlenmeli.” diye konuştu.

Yorumlar (0)

Bir Yorum Yazın

<